vrijdag 11 maart 2011

PEACH MANGO vs PERZIK MANGO

Peach mango......dat staat er op het doosje van mijn favoriete theetje van dit moment. Zo'n overheerlijk geurende Lipton pyramid variant. Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie in Frankrijk, heb ik deze ontdekt. En op het franse doosje staat het keurig in het frans: pĂȘche mangue.
DUS WAAROM STAAT HET OP HET IN NEDERLAND GEKOCHTE DOOSJE NIET GEWOON IN HET NEDERLANDS!!!!!!!
Wat is er mis met PERZIK MANGO. Klinkt toch net zo goed.
Het is gewoon taalvervuiling en ik moet bekennen, ik doe er net zo hard aan mee als ieder ander. Zelfs ik kan soms niet op de juiste nederlandse vertaling komen van een woord wat ik ongeneerd uit het engels 'leen'.
En in theeland is het schering en inslag heb ik ontdekt. Heb ff wat research gedaan op de sites van Lipton en Pickwick. Lipton heeft gewoon alles in het engels in de schappen staan. Op de fruithee van Pickwick staat het netjes in het nederlands. De andere Pickwick-varianten hebben daarentegen weer een engelstalig etiketje.
Waarom heeft Frankrijk wel theetjes in hun eigen taal???? Is dat zo'n wereldtaal. Of willen de Fransen nog steeds niet aan het engels? Ligt dat nog steeds gevoelig?



Ach ja, het zal me eigenlijk een worst wezen. Wat vervelender was, was dat ik er na onze vakantie achter kwam dat mijn smaakje in geen 1 winkel in mijn eigen woonplaats te koop was. Na een zielige oproep op mijn Hyves kreeg ik hulp van een biebmiep uit Grave. We hebben samen op de opleiding 'informatiemedewerker' gezeten en zij had bij de plaatselijke Jumbo mijn favo theesmaakje ontdekt. Dan is het handig om allebei in een bieb te werken, want via het interbibliothecair leenverkeer (wij noemen dat overigens gewoon ibl) werden de pakjes Lipton thee netjes op mijn eigenste werkplek afgeleverd. En toen mijn BFF (oeps..eh....bvva -beste vriendin voor altijd- hihihi) Natasja boodschappen ging doen bij de Jumbo in een naburige plaats, bracht ze voor mij ook meteen een voorraadje peach/mango mee. Voorlopig kon ik eventjes door met mijn 6 dozen Lipton. En wat wil nu het geval: deze maand nog opent, hier in mijn geboortestadje, de zoveelste Jumbo van het land en kan ik voortaan op de fiets mijn thee-boodschapjes doen.......


Mijn inspiratie voor dit blogje kreeg ik door de 'Stapel op thee'-blog van Eefie

12 opmerkingen:

  1. ga hier ook eens kijken...maar dan bij een andere winkel...wie weet...who knows..hahahha

    fijn weekend!!
    groetjes manuela

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou kijk alles komt goed !!! hahahaha!! wat een leuk verhaal.,...geniet van een heerlijk weekend...met een lekker kopje thee!!...liefs van mij....xxx...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jij kunt voorlopig wel even vooruit:) ik heb dit smaakje nog niet geprobeerd, maar moet straks nog boodschappen doen, zal er ook eens naar kijken!

    fijn en zonnig weekend!
    lieve groetjes, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als echte theeleut is dit natuurlijk geweldig om te lezen en ik denk dat omdat Lipton natuurlijk Engels / Amerikaans is (toch?) ze zoveel mogelijk hun eigen teksten erop zetten, maar daar hoef je bij al die Fransoosjes natuurlijk niet mee aan te komen, die lezen alleen Frans haha ...

    Maar eigenlijk vind ik dat je gelijk hebt en het gewoon perzik-mango moet zijn; ik wil ook sinaasappel en geen orange tea en als ik kaneel wil dan is het toch niet te vinden als ik bij de cinnamon moet zoeken, gewoon op zijn boerenfluitjes-Hollands graag :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ok ik wist dat jouw smaakje vandaag niet bijmijn theestapel stond, maar dat je dat nu nog in moet wrijven met deze post:),o, o,o, wel foei!!! Maar goed at je nu je eigen voorraad hebt, als jij op de thee komt dan neem je, je iegen Lipton maar mee.

    Theegroetjes van Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En je kunt nu ook een gratis exemplaar ontvangen..weet niet of het in het Engels of frans is....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb natuurlijk eerst ff op mijn pakje Lipton gekeken,tja Engels he.Ben een echte koffie leut ,maar soms kijk ik eens even bij de pakjes thee en ja hoor daar stond zo'n facinerend pakje Lipton !! Kashmir Valley ,alleen de verpakking werd ik al hebberig van.En de smaak ,Black tea met Cinnamon en Rose Petals .Jaha gewoon zalige thee ,ik slobber nu menig beker leeg ,heerlijk !.Fijn weekend ,Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik drink meestal groene thee en manlief drink de bosvruchten van Lipton, deze kende ik nog niet, maar die zal hier wel niet in de schappen liggen.
    Mij maakt het niet zoveel uit of het in Nederlands of Engels geschreven staat, ik vind sommige woorden in het Engels of Frans veel mooier klinken.
    Fijn weekend.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Morgen ga ik naar de Jumbo, als mijn oog op je thee valt, denk ik vast aan je :) Ik ga meestal voor Earl Grey, jouw smaak heb ik nog nooit uitgeprobeerd.

    Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

    P.S. Fijn dat het plaatsen van een link gelukt is. Ik heb het hele verhaal ooit eens voor iemand uitgewerkt en ook bewaard, dus met kopieren en versturen is het voor mij een kleine moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kijk en dan krijg ik weer inspiratie door jou blogje...morgen maar even jou thee scoren....
    ik ken frans niet en frans mij niet...maar hoe vertaal je biebmiep??
    thee van biebmiep maar dan in het frans....
    een heel fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga is kijken of je deze thee ook bij ons kan krijgen, want die wil ik nu wel proeven na jou verhaal...;-))

    Fijn weekend,
    Groetjes Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Voorlopig heb jij genoeg om thee te leuten ha ha
    Zo zie je maar weer,lekker genieten van je bakkie
    Waar hyves al niet goed voor is ha ha

    fijne zondag
    liefs Maria

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...